Parkolás Amszterdam környékén, de hogyan?
top of page
  • Szerző képeNiki

Parkolás Amszterdam környékén, de hogyan?

Frissítve: 2023. febr. 22.

Amszterdam a sétálók és a kerékpárosok városa, a zegzugos utcák és varázslatos vízivilág között temérdek látnivaló várja az ide utazókat. Én személy szerint nem ajánlom, hogy Amszterdamba autóval behajtsanak a látogatók, azonban ha külvárosi szálláshelyfoglalás történt és főként vidéki úti célok szerepelnek a tervekben, vagy ha Eindhovenbe érkezett a repülő, akkor egy lehetséges megoldás az autóbérlés a mobilitás érdekében.



Hol vannak P+R parkolók?

Amszterdamban és környékén több P+R parkoló is üzemel, azonban ezek eltérnek a Magyarországon megszokottaktól. Ha Amszterdam-közeli parkoló a cél, akkor a Zeeburg 1 vagy 2 nevű parkolót javaslom. Ez a két parkoló egymás közelében található, így ha az egyikben nem lesz hely, akkor a másikban még lehet.

A parkolók elérhetőségei:

Zeeburg I: Zuiderzeeweg 46a, 1095 KJ Amsterdam Zeeburg II: Zuiderzeeweg 8, 1095 KG Amsterdam


Ellenőrizd, hogy van-e szabad hely

Fontos tudni, ha pirossal az van kiírva a táblára, hogy VOL (=FULL), akkor az adott parkoló tele van!

Érkezés előtt az alábbi online felületen lehet tájékozódni, hogy van-e hely az adott parkolóban: LINK. Itt az Actuele beschikbaarheid P+R parkeerplekken fül alatt lehet látni, hogy hány szabad hely van. Ha a parkoló piros és VOL felirat olvasható mellette, akkor az azt jelenti, hogy a parkoló megtelt, így másikat kell keresni! A listában megtalálod a többi P+R parkolót is.


A P+R parkoló működése lépésről lépésre:

- Behajtáskor az automata kiad egy jegyet, VAGY beszkenneli a rendszer a rendszámot. Ha beszkenneli, akkor nem ad ki jegyet, csak beenged a sorompón.

- Parkolás után tömegközlekedési jegyet kell vásárolni (GVB return ticket) a piros/kék "GVB Tickets" feliratú automatáknál, utasonként egyet.

- Át kell sétálni a villamosmegállóba, ahol az Amsterdam Centraal irányába haladó 26-os villamosra kell felszállni. Fontos, hogy legyen rá kiírva, hogy „Amsterdam Centraal”. Az alábbi térképen látszanak a villamossínek.

- A villamosra felszálláskor az automatánál vett jegyet becsippantással kell érvényesíteni (oda kell tartani a villamosajtó melletti, rózsaszín matricával ellátott leolvasóhoz), amíg csippant egyet.

- Figyelni kell rá, hogy leszálláskor ismét le kell csippantani a jegyet a rózsaszín matricás leolvasó dobozon, a jegyet pedig meg kell őrizni, mert még kelleni fog a parkolóban!

- Amsterdam Centraal állomásnál kell leszállni a villamosról, és már bent is vagy a belvárosban! A villamosút kb. 15 perc.

- Visszafelé is ugyanezen az útvonalon lehet visszatérni a parkolóba, vagyis villamossal.


Hogyan jár a kedvezmény?

A parkolóba érkezve be kell dugni a parkolójegyet és a felhasznált villamosjegyet is az automatába. Ha nem adott parkolójegyet a behajtáskor, akkor pedig a rendszámot kell bepötyögni a felületen és úgy lehet fizetni. Ha hétköznap 10 óra előtt történt a parkolóba érkezés, akkor A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI JEGY BESZKENNELÉSE UTÁN kedvezmény jár, így € 8 óra lesz a teljes parkolási napidíj, ha pedig 10 óra után vagy hétvégén volt a behajtás, akkor csupán € 1 lesz a fizetendő napidíj!

Fontos információ, ha nem papíralapú jegyet csippantasz be, hanem pl. mobilon történik a jegyvásárlás, akkor nem fog kedvezményt adni a parkolásra!

A parkolásról bővebb helyi információ itt található (hollandul, de a Google lefordítja Neked) LINK


Ha pedig szeretnél megismerkedni Amszterdammal egy idegenvezetéssel kísért túra keretében, foglalj városnéző sétát velem EZEN A LINKEN!


Jó utat, kellemes időtöltést Hollandiában!


Üdvözlettel,


Niki


1 218 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page